Die Fremde (2010)

Тоя филм ми бръкна в някакво много гадно и черно място в душата и ми се прииска да стрелям и да бия. Дали, защото прагът ми на търпимост като усетя, че нещо не е справедливо е под хигиенния минимум или заради малоумната представа за правилно и неправилно, която видях, или пък, щото агресията ражда агресия, не знам.

Да живееш мачкайки близките си и ходейки срещу себе си, защото плащаш данък обществено мнение винаги ме е отвращавало. От израза „какво ще си кажат хората“ ме втриса. В същото време сума ти народ в тоя свят (и въобще не говоря само за мюсюлманските общности, защото познавам семейства, които нямат нищо общо с Аллах, ама пак се държат така) от една страна унижава и тормози, а от друга понася, преглъща и навежда глава все заради „какво ще си кажат хората“.

Вечерята със семейството би трябвало да е най-благото нещо в тоя живот, но някъде, в някои домове (особено в изповядващите конкретната религия, върху която е фокусиран филма, ставайки видно от него), е дежурен час за унижение, щом по-силният реши, че по-слабият е съгрешил – словесно или физическо – все тая. Дали мъжът ще отвърти шамар на жена си, бащата на сина си, майката на дъщеря си или по-големият брат на сестра си – конкретиката не е важна.

И докато гледах и се ядосвах, че за жалост не е само филм, единственото, което ми роди главата е чудене чия е вината – на този, който го прави или на този, които търпи защото и на двете страни общността им е промила мозъците.

Сибел, същата тая Сибел, която в Gegen die Wand търсеше свободата, но по трудния начин намери любовта във всичките й форми, тук иска да отгледа детето си извън средата на шамарите и да прекъсне порочния кръг. Само че като мушица, привлечена от светлината, се връща в него, с надеждата че, семейството й може да проумее, че добруването на собствената кръв и плът е по-важно от „какво ще си кажат хората“. Уви. Краят е гаден шамар. Филмът е хубав.

Оценка: 5
*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s