The Danish Girl (2015)

Филмът е за първата транссексуална жена Лили Елбе, родена като Ейнар Вегенер, на която е извършена операция за смяна на пола. Tемата за сбърканата сексуалност обаче не ми се стори да е сред основните. Кризата на идентичността ми напомни, не като сюжет и жанр, но като усещане за Womb. Да не знаеш кой си и от това да произлизат парадокси, които само любовта, колкото и да е странна може да компенсира. Нещо като нещата да са сбъркани, и в същото време да са съвсем правилни.

Ролята на Еди Редмейн е едно към едно с тази в „Теория за всичко“. Същият, станал вече клиширан образ с примигвания, разтегляне на устни и откровено преиграване. Няма изненади, това вече съм го виждала. Алисия Викандер обаче е друго нещо. В ролята на съпругата на Лили преди да стане жена, Герда е сноп прелест, в един свят, превръщащ се от топъл и уютен в леден, в който трябва да живее с мисълта, че е възможно тя самата да го е сътворила. Всъщност именно Герда е момичето от Дания, не Лили. Скъса ми се сърцето на репликата „Ами ако не беше онази картина“.

Оказа се, че „Момичето от Дания“ е филм за безусловната любов. За тези, които обичат така, че преглъщат болката да виждат как умира любимия им, защото се превръща в друг човек, но продължават да дават парчета от сърцето си. На няколко пъти се поставих на мястото на Герда, докато се взира в спомена за съпруга си, гледайки Лили. Много тъжно ми стана. Тъжна история с хубава музика и красиви кадри. Харесах.

Оценка: 4

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s