Sunshine (2007)

Sunshine е един почти идеален филм на Дани Бойл, който не успява да бъде развален дори от някои излишъци, които не харесах. Правилните думи за него са: вълнуващ, фантастичен апокалипсис.

Истината е че със старта на филма се върнах във времената на добрите фантастики, които ме приковаваха пред екрана. Освен със смисъл Sunshine може да се похвали и със зрелищни ефекти, които почти десетилетие след направата му, все още вземат ума. Черешката на тортата е това, че бюджетът на филма е далеч от раздут за холивудските стандарти (не че е холивудски, но по нищо не им отстъпва) и правен само със скромните 40 млн. долара. Още едно доказателство, че когато нещата ги умееш, качеството не страда, дори и да е ограничено от количество пари.

Когато Слънцето умира, някъде не толкова напред в бъдещото, след първа неуспешна мисия и безследно изчезнал екип астронавти, втори такъв е последното спасение за Земята. Пътуването, премеждията и оцеляването са основните истории във филма. Не звучи много оригинално на фона всички космически одисеи, които сме гледали, но тук има какво да се види и най-вече усети. До голяма степен именно препратките към вече познати класики и смесването им прави филмът запомнящ се.

Не е съвършен само заради изкуствено внедрения „лош“, който се появява към края, но дори усещането за мотивационна дупка в сценария не успява да развали общото добро впечатление от Sunshine.

 

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s