Sherlock The Abominable Bride (2016)

Знам, че от няколко години Бенедикт Къмбърбач е станал нарицателно за Шерлок заради сериала, който започна през 2010-та. Знам, че Мартин Фрийман е по-известен като д-р Уотсън, отколкото като Билбо Бегинс. Знам и, че британската телевизионна криминална драма е съвременна репрезентация на детективските истории на героя на сър Артър Конан Дойл. Сериалът съм хващала два-три пъти по AXN, за повече не ми е останало време, а и да си призная осъвременяването на великия детектив от де що се сетиш продуценти, напоследък ме дразни.

Днес обаче се натъкнах на Sherlock The Abominable Bride. Не знам дали е епизод от сериала или отделен филм, който от плаката разбирам, че e имал премиерни прожекции в избрани кина на Острова, но когато някой ми каже екранизация за Шерлок Холмс, си представям точно такова нещо.

Вълнуващ, мистериозен случай, включващ призрак, разследват Холмс и Уотсън, а от контекста се разбира, че филмът е в пряка връзка със серила. Оказа се, че въобще обаче не е нужно да съм го гледала, за да харесам филма и да науча бекграунда. Смесват се времеви линии, но с оригинален подход, финалът оставя зрителя във филма, а не в сериала.

Кримката си има всички съставки за добра екранизация по роман на Конан Дойл. Загадка, хапливи забележки и странности на гениалния Холмс, симпатичен и излизащ извън сянката му д-р Уотсън, мрачна атмосфера и оригинални костюми от Викториански Лондон, много добра динамика и изненадващи решения в прехода съвременни-оригинални персонажи, чиято цел съм сигурна, е да не се почувстват феновете на сериала ощетени. С един удар са ударени два заека, защото като зрител на филма, не усетих да съм задължена да гледам и сериала за допълнителни обяснения, а тези, които го следят се обзалагам, че ще оценят реверанса.

Оценка: 5

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s