Irrational man (2015)

Забелязвам в последните години някаква тенденция сред режисьорите, които харесвам, да презаснемат старите си филми и да ги представят за нови. Та така и с новия филм на Уди Алън. Създателят на един от най-любимите ми кино образци – Match Point, го е взел и му е направил копие, което е нарекъл Irrational Man. Чиста реплика на оригинала, но много по-долу от нивото й.

Без изненади, но с изненадваща липса на новаторство, гледах поредните Алънови размисли и страсти за престъплението и наказанието. Диалогът е отличен, но въобще не стига, за да направи филма нещо запомнящо се. Ще запомня само финалната сцена с развръзката, на която се смях с глас, веднъж заради дължината й и втори път, защото наистина беше нелепа. Не знам търсен ефект ли е било, но ако целта й е била да накара кино залата да цвили близо 5 минути – успя.

Всъщност ако този филм си струва е заради Хоакин Финикс. Човекът е титан, друго не се сещам какво мога да кажа за него, а тук успях да се влюбя дори в неузнаваемото шкембе, с което се е сдобил.

Докато се кефя на Финикс и ролята му обаче, ни за момент не успях да забравя, че не понасям новата муза на Уди – Ема Стоун, дори повече от предишната – Скарлет Йохансон. Колкото й сини и огромни, та чак несъразмерни с лицето да са очите й, Стоун е образец на празния поглед и в този филм. Другият извод, до който стигам след Irrational Man, е че започва да й става навик да играе жени, които все се натъкват на импотентни мъже (за справка – „Бърдмен“).

Оценка: 3
(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s