Ex Machina (2015)

Защо пък машината да е по-лоша от човека се питах доста време, след като изгледах един от най-дъвканите филми през 2015-та. Спор няма, дава поле за размисли.

Ако машината има душа, то душата независимо чия е, се стреми към собственото си добруване. А машината, създадена по човешки образ и подобие е нормално да използва всички средства, точно както прави човек, за да го постигне. Много хубав филм, па макар и малко расистки в отношението си към машините, които аз лично дори към този момент, възприемам като пълнокръвни членове на обществото, пък дори и непълноправни.

Съвсем вероятно е точно като в Ex Machina един ден да станат и пълноправни, а това, че ще има и неотговарящи на понятието добри, според човешката категорийна система, е съвсем нормално. Че малко ли лоши човеци познавам?

Режисьорът Алекс Гарланд, който честичко работи с Дани Бойл и е сценарист на любимата ми трактовка за човеците поставени в среда на зомби апокалипсис – „28 дни по-късно“, както и на наскоро станалия ми също любим Sunshine, който пак разглежда неизбежната промяна на света, такъв какъвто го познаваме, този път е създал камерен филм, който остави душата ми пуста за известно време, но не заради малкия брой актьори в него. Усещането да преживееш машината като себе си е много особено.

Оценка: 5
(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s