Star Wars: The Force Awakens (2015)

Ако някой търси обективна оценка за „Силата се пробужда“, тук няма да я намери. Имам особен пресантиман към всичко с името Star Wars и това ме прави пристрастна. Осъзнавам грешките на филма, видях до болка познати сюжетни линии и от двете трилогии, най-вече от „Нова надежда“, дословни повторения, липса на нещо различно и предвидима развръзка в следващите продължения, които се подготвят, обаче……все ми е тая, защото за два часа отново станах 10-годишна хлапачка с оцъклени очи.

Филмът е римейк, правен от фен за фенове. Джей Джей Ейбрамс e взел най-доброто от Лукас и го е адаптирал така, че сегашните 10-годишни да гледат с разширени като панички очи, а бившите 10-годишни да си спомнят, че и те някога са били 10-годишни. Това е и най-голямо достойнство на „Силата се пробужда“.

Има филми, които са за гледане с времето си. Ако си ги пропуснал в конкретен момент от живота, гледайки ги по-късно, вече е трудно да означават нещо за теб. При мен този проблем го няма, защото пораснах с войните, но много хора не са така. Именно те сега могат да оценят новия епизод, без да им се налага да сравняват с оригинала, а в същото време да усетят атмосферата на оная необятна далечна галактика, която често се пренасяше в игрите пред блока в квартала. Останалите, или като мен фенски ще се блещят, плачат и ръкопляскат, нахранили душите с огромна порция носталгия, или критикарски ще рекат, че филмът е излишен и правен само за пари. Не че последното също е лишено от истина.

Оттук насетне ще има спойлери, така че, който не го е гледал още, да не чете. Историята започва познато, но с нови герои, които много успешно са въведени в нея, за което пък много находчиво са използвани старите. Пустинна вехтошарка, изгубен писукащ робот, сбъркани семейни отношения и една бойна станция, която трябва да се унищожи (разликата със „Звездата на смъртта“ от Нова надежда е единствено в размера и името. Даже последното всъщност не е вярно, защото и името не е особено различно – станцията се казва „Убиец на звезди“).

Дотук всичко е като под индиго и до края на филма не се променя. Тъмната страна на Силата пак разтуря и без това сбърканата фамилия Скайуокър, а новият черен лорд убива баща си на същия мост, където навремето дядо му отряза ръката на чичо му.

Новото е, че бъдещият джедай, който в следващия епизод ще бъде обучен от Люк Скайуокър, е момиче, което пък вероятно ще се окаже и негова дъщеря и съответно братовчедка на отцеубиеца. „Дързост и красота“ ряпа да яде. Но пак ще кажа, не ми пука, защото да изпиташ емоцията от детството си, не се случва всеки ден. Върнатият на екран Харисън Форд, колкото и да е остарял, е точно толкова на мястото си, колкото и в първата трилогия, че да не кажа и повече. Кари Фишър ми се изгуби като присъствие, но в интерес на истината, тя и в старите епизоди ми беше така. Появата на Марк Хамил, макар и за две минути, пък е достатъчно драматична, за да може сянката на невидимото му присъствие да се разстеле над целия филм. И въобще драматичните моменти, макар и вече да съм ги виждала в останалите серии, пак ми намокриха очите.

Няма да е честно ако не отбележа, че новите лица са много симпатични, а бъдещата джедайка Рей (Дейзи Ридли) всъщност има очите на малкия Анакин в Невидима заплаха, който, както вече предположих по-горе, е неин дядо по бащина линия. После да не съм чула, че в холивудските филми роднините не си приличат. Другото нововъведение – чернокожият Фин (Джон Бойега) е достатъчно забавен образ, за да му се простят някои грешки. Впечатлих се и от Адам Драйвър. Момчето е много убедително в жалкия образ на Кайло Рен. Съвсем достоверно Драйвър пресъздава драмата на новия злодей, който не знае боли ли го, сърби ли го, черен ли е, бял ли е.

Има ред причини този филм да не бъде харесан, някои от тях вече изброих. Мога да добавя и още – липсваше ми оригиналната музика. Не ми стигнаха и количествено намалените битки със светлинни мечове, но пък като се замисля, те не бяха кой знае колко много и в първата част на старата трилогия. Надявам се и сега истинския лазерен екшън да се разрази в следващия епизод.

Причините да бъде харесан „Силата се пробужда“ са по-малко, но сред тях е най-важната за мен – чувството да станеш пак дете.

Оценка: 5
*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s