Stand by Me (1986)

На пръсти се броят филмите по книги на Стивън Кинг, които харесвам. Повечето предпочитам да си ги бях спестила. Този не е от тях. Един от най-добрите, който бях пропуснала досега, но по-добре късно отколкото никога. А и вече завиждам на тези, на които предстои да го гледат за първи път. Stand by Me следва сравнително точно новелата, наречена „Тялото“ на Краля, но това далеч не е най-голямото му достойнство.

Филмът е за ускорения скок от детството в света на възрастните. За приятелството, за доказването пред себе си и пред другите. Слънчев филм. Не знам дали това е подходяща дума за описание на филм, но е най-близко до настроението, което предизвиква.

Четири хлапета тръгват на приключение, което ги води до порастване. Търсят трупа на свой издирван връстник, с едничката цел да се прочуят. Но пътят по железопътните релси ги променя и да станат местни знаменитости вече не е на дневен ред.Краят на приключението е и началото на нещо различно за някои от тях.

Историята ме хвърли към спомени за собственото ми детство. За тайните експедиции, които си организирахме с кварталните другарчета. Стана ми уютно.

Децата в Stand by Me – днес известни актьори, които гледаме във филми и сериали, или поне тези от тях, които са живи, са прекрасни. За Ривър Финикс, който не доживя да се порадва на славата си, може да се каже само: денят си личи от сутринта. Само сляп човек, може да не забележи талантът, който е имал още като дете. Останалите – Уил Уитън, Кори Фелдман и Джери Оконъл, не му отстъпват, макар и въобще да не разпознах детските лица на двама от тях.

Оценка 6
*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s