Fish Tank (2009)

На никой не му е лесно, когато е на 15. А когато и без това трудните 15 са живот в панелна кутийка без грам любов, това вече е „Аквариум“. Алтернативата на Мия да излезе от него е или да заработва на пилона или цигански катун.

За кратко един „различен“ мъж става бяла лястовица в мизерното й съществуване, като й показва, че са възможни и друг вид взаимоотношения. Само че копнежът по липсващ баща, копнежът някой да се интересува от теб е толкова силен, че лесно се обърква с едни различни трепети. А различният мъж се оказва двуличен и смяната на един аквариум с друг вече е неизбежна.

Прекрасен филм, разказващ градска приказка, валидна не само за панелен комплекс в средата на нищото някъде в Източен Лондон. Жилищата и взаимоотношенията, типични за гетата, където няма перспектива, са като отделен герой във филма.

Противно на очакванията за подобен сюжет, „Аквариум“ не ми остави чувство на тежка драма. Замисли ме за различните обществени прослойки, за контрастите между тях, за бягството от една в друга, но в никакъв случай не ме натовари. Напротив, даде ми надежда, че и от най-скапания аквариум има измъкване.

Изключителна млада актриса е Кати Джарвис, която играе Мия. „Аквариум“ е поднесен през нейните очи, като взрив от чувства и хормони, с които може да се похвали само един тийнейджър. Темпото на историята върви успоредно с пиковете и спадовете, смяната на настроения и непоносимите взаимоотношения с най-близките й.

Не по-малко изключителен е Майкъл Фасбендер. Забавен, мил, грижовен и вдъхващ надежда образ, на който в крайна сметка ти иде да забиеш шамар и да заплюеш в лицето. Героят му от чисто житейска гледна точка също е много интригуващ. Макар и представител на по-висока класа, в която хората имат къща с двор и не разчитат на помощи, а си изкарват хляба с труд, той бяга от собствения си аквариум, за да си поиграе в гетото.

„Аквариум“ има към 22 номинации и около 20 награди, сред които на журито в КАН и БАФТА за най-добър британски филм. Смея да твърдя, че филмът на Андреа Арнолд си ги е заслужил до една.

Оценка: 5

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s