Jeux d’enfants- Love Me If You Dare (2003)

Умеят французите да правят филми за любов. Само някой да не се обърка, че Love Me If You Dare е розова любовна история. Защото не е. Вместо това ти плясва един шамар и те праща зад вратата в ъгъла да мислиш. За какво ли?! Първо – може ли толкова да обичаш любовта (не човека, а самата любов), че да си готов да умреш, за да я запазиш; второ – ако животът е детска игра докато си малък, защо да не остане такъв и като пораснеш; трето – когато обичаш някого, е задължително почти като вселенски закон да го нараняваш; за финал – когато егото е по-силно от любовта, по-добре умри обичайки, вместо да живееш надцаквайки. Това на пръв прочит – като го гледам пак, предполагам ще изникнат нова порция с въпроси.

В началото ми се стори обикновена романтична комедия. В някакъв момент ми напомни на холивудския Happy Together от 89-та, но в духа на Амели Пулен и с фантазии като излезли от главата на Гилиъм. Около средата вече беше ясно, че филмът е всичко друго – смешен, тъжен, зловещ, любовен, кошмарен и изпълнен с жестокост, но не и обикновен.

Финалът пък е пълен майнд фак, защото кой би могъл да предположи, че любовта за някои оцелява само „в студената прегръдка на бетона“. Досущ като в древногръцка трагедия, каквато всъщност е искал да създаде режисьорът и сценарист Ян Самюел.

В общия случай определението за героите в този филм е чисто луди. Тяхната алтернатива – сиреч нормалните, доживяват заедно до преклонна възраст и в сетния си час все още се целуват страстно. Само че, първите са далеч по-интересни, защото отказват да преживяват стандартните, превръщащи се в монотонни с времето, етапи на любовта.

П.С. Аси, мерси!

Оценка: 5

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s