Roger Waters the Wall (2014)

Филм, шоу, концерт – както и да му кажа не е грешка. Условно може да се раздели на две – личен разказ и грандиозен спектакъл. Роджър Уотърс режисира собственото си пътуване към миналoто на фона на възкресената Стена. Тя продължава да изпраща антивоенни и осъждащи алчния капитализъм послания, но е и равносметка за живота на Уотърс.

Филмът може и да е егоцентрична екранизация на най-голямото световно турне в историята на музиката – „Стената на живо“, но на мен лично адски ми хареса. Култовият албум на „Пинк Флойд“ е на втори план, макар и да заема повече от екранното време.

Самото шоу е велико. Драматично, емоционално и абсолютно приковаващо вниманието. Изпипан до съвършенство, спектакълът издига и събаря стената пред очите на феновете. Таймингът е перфектен, а падането на тухлите (макар и бутафорни) на сантиметри от очите на публиката, ми спря дъха.

Успоредно върви и основната сюжетна линия, в която Уотърс кръстосва Европа, за да търси гробовете на дядо си и баща си, загинали във военни конфликти. Смея да твърдя, че личния разказ е не по-малко емоционален от концертния спектакъл. Любителски кадри и снимки, предоставени от фенове, загубили близки във войни, които са интегрирани в стената, почти ме разреваха.

Най-удивителното е, че филмът е комерсиален, а в същото време бори комерса. Използването на напреднали технологии, чудовищни декори и събиращ очите дизайн очевидно е правено с много пари за много пари. Само, че не е лицемерно, а със сърце.

Оценка: 5

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s