The Babadook (2014)

Голям смях с тоя филм. Толкова е нелеп, че се замислих дали да не го бутна в категория пародия, вместо в ужаси. Бабадук на теория трябва да е много страшен, докато бабадучи по стени и гардероби, но на практика е смешен торбалан, който аха да изплаши героите, пък взеха, че те изплашиха него.

Филмът не е страшен, не е стряскащ, не е дори напрегнат. Историята е като изрязана от картонената книга, от която се появи бабадукът.  Почти няма такава за разказване – майка, невръстен син, парцалив гном (пардон дух), който си влиза и излиза из гардероби, стаи и тела като в хан. Докато стигне до развръзката, вече толкова се бях отегчила и разсеяла от скучни кадри, че ми беше все тая кой кой е в цялата сказка. И не – финалът никак не беше оригинален.

Въпреки че Бабадук е боза, актьорите са добри. Не успяват да спасят филма, но пък са убедително противни  На хлапето, изиграно от Ноа Уайсман, ти иде да му разцепиш мутрата, но само до някое време. После сценария опосква образа и противното хлапе става безлично. Майка му, в чиято роля е Изи Дейвис, е убедително досадна и дразнещо нерешителна, но и при нея е до някое време, после настъпва небивал тривиализъм.

Досега само ми се струваше, че хорър жанра трайно запада, но след като прочетох, че The Babadook е получил десетки номинации и награди по разни фестивали, вече съм сигурна.

Оценка: 2

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s