I Smile Back (2015)

Жесток е този филм. Жестоко се подигра с представите ми, че по титулуваните фестивали селектират филми, които си струва да се гледат. Ама като съм си наивна, хак ми е. На същата тая наивност са разчитали сценаристът и режисьорът, пробутвайки тая глупост.

Една жена с уреден живот, къща в предградията, любящ съпруг и чудесни деца, след като им приготви закуска и ги остави на училище, се прибира, за да смърка кокаин в банята или пък отива да се чука с някого, стига той да не е мъжът й.

Жената явно има проблем и то не отскоро, но прекрасният й съпруг не я забелязва тая работа. В същото време не би трябвало да е толкова индиферентен, за да види, че жена му е наркоманка и курва, защото всяка сутрин като се събуди й казва райз енд шайн бютифул, демек грижа го е за половинката.

По някое време през 84-те минути на тази псевдо драма научих, че проблемите на героинята се коренят някъде в детството й, защото баща й изоставил семейството. Той пък от своя страна може и да си е набил камшика и да е създал ново семейство, но през всичките 30 и не знам колко години, минали оттогава, не спрял да мисли за дъщеря си. Нищо, че никога не я потърсил.

Нон сенсите в историята не ги броих, но са много. Някои сцени са откровено малоумни, като тази, в която майката се промъква в стаята на невръстната си спяща дъщеря, за да ползва плюшеното й мече вместо вибратор, защото е пияна и друсана, но три секунди след уж получен оргазъм вече плаче разкаяно. Разсъждавах доста, но не намерих прилично обяснение. Все пак стигнах до два варианта – или наркотиците й са били калпави и след оргазъм спират да действат или създателите на I Smile Back не са смятали, че сред зрителите им ще има и такива, които са имали досег с истински наркомани.

Диалозите – и те боклук. Райз енд шайн, вече го изкоментирах. О, май Гош, това е най-съвършената торта; ти си невероятно дете, не заслужавам да съм ти майка, и още сто подобни клиширани фрази, които по някое време ме накараха аз да питам Гоша защо си го причинявам.

Оценка: 1

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s