Les vacances du petit Nicolas (2014)

Като почти всяко продължение в киното и това за малкия Никола можеха да си го спестят. Втората част на фона на първата е слаба и изсмукана от пръстите. Акцентът вече не са децата, а кризите на възрастните. Ако беше отделен филм, а не продължение на очарователния оригинал, можеше и да ми хареса. В този си вид обаче спокойно бих го пропуснала.

Освен гореспоменатите проблеми „Ваканцията на малкия Никола“ има и други. Най-сериозният е смяната на главния актьор в ролята на Никола от първата част. Промяната в каста не може да се оправдае с това, че героят е пораснал, защото сюжетно не се връзва. Историята не продължава там, откъдето свършва първата част, а е страничен епизод от живота на Никола и семейството му. Останалите деца от първия филм също не присъстват. Сменени са с нови актьори, които влизат в ролята на различни герои. Не че новите деца са кофти, но не достигат нивото на предшествениците си.

Запазена е по-голямата част от актьорския състав на възрастните, но и самият филм се върти повече около тях. Приключенията на Никола този път се развиват в един крайморски курорт, където той намира нови приятели, а този път Вселената се опитва да му натрапи нежелано гадже. Перипетиите обаче са далеч не толкова забавни, колкото в първата екранна среща с Никола, а и мотивацията на децата през целия филм куца.

Драмите на възрастните, въпреки блестящото представяне и този път на Кад Мерад и Валери Лемерсиер са изкуствени и с излишен патос. Филмът е забавен, но не чак толкова и му липсва обаянието на „Малкият Никола“.

Оценка: 3

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s