Jacobs Ladder (1990)

Десетилетия преди появата на Source Code и The Jacket, режисьорът на „Фатално привличане“ Ейдриън Лейн създава един от най-добрите филми с неочакван край. Историята за войник, преживял травми – физически и психически, и завърнал се с тях от бойното поле, е само началото на изкачване по една стълба, която нямах идея докъде ще доведе.

Темата около, която е изграден филмът, днес е позната (не напразно споменах Source Code и The Jacket), но за началото на 90-те е повече от оригинална и в същото време почерпена от вероятно истинни събития.

Филмът е микс от халюцинации и реалност и буквално до последната минута не бях сигурна кое какво е. Съспенсът така ме нагнети, че нервно захапала долна устна, за момент ми се прииска да превъртя напред, само за да науча по-скоро как завършва историята.

Да кажа, че „Стълбата на Джейкъб“ е много качествен трилър не е достатъчно. Повече му подхожда един от най-добрите в жанра. В ролята на Джейкъб влиза младият Тим Робинс, чийто умения пред камерата е несериозно да коментирам. Останалите от каста, включващ Дани Айело и Елизабет Пеня, са повече пълнеж. Под режисурата на Лейн, Робинс се оказа напълно достатъчен да създаде всичко необходимо, за да нагнети напрежението.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s