Avalon (2001)

Avalon е полско-японски и благодарение на необичайната колаборация дава много интересна гледна точка на поредния дистопичен свят. В него героите са потънали във виртуална военна игра, чрез която изкарват пари за оцеляването си, в една крайно нелицеприятна действителност. Една жена, живееща монотонно в реалността, е елитен играч във виртуалното пространство. След няколко сюжетни врътки с бъгове и тайни нива, тя стига Avalon, символизиращ митичния остров от легендите за крал Артур.

Филмът не е лесен. Режисиран е от аниме майсторът Мамору Оши – създател на Ghost in thе Shell. Между другото Avalon притежава част от атмосферата на Shell-а. Последният по мое мнение е едно от най-великите анимета, а и образец за качествен mind fuck филм.

Визуално и чрез сюжета, Avalon съпоставя два различни строя – социализъм и капитализъм, последиците от прехода от едното към другото и отражението върху самите хора, сменяйки „тъмните векове“ с „Обетованата земя“. Мрачната соц реалност, в която живеят играчите и „светлият“ капитализъм, към който се стремят са разграничени чрез цветове и движения (или липса на такива) и в този смисъл филмът е много интригуващ.

Освен това е пълен със символи и препратки към други анти утопии. Със сигурност Avalon трябва да се гледа най-малко два пъти, за да се уловят всичките му детайли и да бъде изцяло разбран.

Оценка: 4

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s