Tideland (2005)

Ако едно дете не си дава сметка, че живее в кошмар, го приема за нещо нормално и го превръща в забавно приключение. Tideland е скок с главата надолу в заешката дупка и макар че подтекстът му ми беше вече познат от „Лабиринтът на Пан“, това един от най-откачените филми, които съм гледала, не само излязъл от фантазията на Тери Гилиъм, а изобщо.

Джилайза-Роуз е дете на родители наркомани. След като майка й умира, бащата – бивша рок звезда, изигран от Джеф Бриджис, я отвежда до стара изоставена къща в средата на нищото. Там започват приключенията на Джилайза, която докато играе със своите кукли, които всъщност са само глави, попада на странните си съседи – брат и сестра. Не по-малко лудото от нея семейство става част един фантастичен свят, в който живее съзнанието на Джилайза.

Филмът е нещо като приказка на ужасите, в който реализма на тежки, но тривиални събития, водещи до мизерен живот, е заменен от въображението на едно дете. Ако липсваше фантазната част, щеше да бъде обикновен филм на ужасите – средна категория, за психопати от американския юг, чиито път се кръстосва с дете, имало нещастието да се роди в среда, запазена за утайката на обществото.

Tideland обаче е много повече. Той е за бариерите в детската психика, които се спускат, когато нещо много лошо се случи. Тогава, благодарение на въображението, ужасната реалност става игра.

Единственото което ми липсваше е малко хумор. Приключенията на Джилайза-Роуз, които наблюдавах през нейния поглед, трябваше да са една идея по-забавни, защото детските игри, дори и с най-кошмарни атрибути и декори, винаги носят смях. Изпускането на този нюанс във филма (умишлено или не) е единственото нещо, което би ме спряло да дам пълна десятка или отличен по шестобалната система на Tideland.

Оценка: 5+

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s