Youth (2015)

Този филм не е за разказване, а за гледане. Разкошна лента на Паоло Сорентино за копнежа по живота. Визуално е висша наслада. Музикално – също. Филмът дори да не разглеждаше сериозни теми като стареенето, любовта, отчуждението и пропуснатите възможности, пак щеше да е ФИЛМ с големи букви.

На фона на луксозен санаториум в Швейцария и изумителни кадри от Алпите, един пенсиониран композитор-диригент (Майкъл Кейн) и един застаряващ режисьор (Харви Кайтел), които са приятели от много години, се шегуват със старостта, докато дискутират живота. И двамата правят страхотни роли, но изпълнението на Кайтел е по-добро. В ролята на дъщерята на диригента влиза хубавата Рейчъл Уайз, която изрича толкова разтърсващ монолог с немигащи очи, че почти ме разплака.

От всеки красив кадър изскачат символи. Странни герои населяват санаториума и всеки е картина на различен порок, състояние или етап в живота. От мис Вселена, спечелила престоя си там и олицетворяваща началото на пътя и сладостта на живота, до вариация на Марадона, чийто образ на застаряваща футболна звезда с огромна татуировка на Карл Маркс (вместо на Че Гевара), символизира бързото остаряване, заради славата и произхождащите от нея пороци. Има и образи на страха и неопитността, както и такива на отчуждението, които не си говорят, а нашите двама герои постоянно се обзалагат дали ще си продумат. Във всичко в крайна сметка, не думите, а емоциите, които макар и някои да ги смятат за надценени, се оказват най-важното.

И ако все пак поне малко може да се разкаже за историята – доколкото има такава, пак ще кажа, че зрително и музикално филмът няма как да се опише. Необичайни движения на камерата, сцени снимани от странен ъгъл и много цвят за очите. За ушите пък страхотно и стрaнно музикално оформление, част от което става за фон на медитация за вникване в себе си.

Оценка: 5

*(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s