Third Person (2013)

Три разказа за един живот, чийто притежател е лишен от способността да изпитва емоции, освен ако те не са преживени в трето лице. Само като го написах ми прозвуча сложно, а какво остава това да се пренесе на лента. Е, майсторът Пол Хагис е успял.

Недолюбен от критиката и с доста нисък рейтинг, на мен пък Third Person ми влезе в личния топ 50. Няма да забравя този филм (точно както и един друг на Хагис – Crash 2004) заради начина, по който забъркания и пълен с десетки подтекстове, разказ се разплете като полъх, подобен на финала на една от историите.

По изумителен начин всички герои се наместват в картинката, но не с уоу ефект, а с бавно развързване, като на копринена панделка. Разкритията в историята се напластяват, докато филмът тече пред очите ти. Няма подсказки или издайнически знаци, има само усещане. Вижда ти се странно, една от героините да е едновременно и в Ню Йорк и в Париж, друга пък да бъде интерпретирана от две различни актриси, но режисьорът се обръща към интуицията на зрителя. Точно това е и определението ми за този филм – интуитивен.

Самите истории също носят достатъчно тежест. Всъщност историята е една, както казах, но в три вариации. Всяка от тях дава различен поглед над справянето със скръбта. Филмът вади на показ и парадоксални измерения на грижата за собственото ни поколение. От една страна колкото и да се грижиш за децата си, никога не е сигурно, че е достатъчно, от друга – прекомерната грижа води до гротеска.

Уморена от твърде личната поредица на Лиам Нийсъм, почти бях спряла да гледам филми с него, но тук той е класа. Много удачен Ейдриън Броуди, който заедно с Моран Атиас, изпълва със съдържание най-лековата история от триптиха. Останалите образи са по-излъскани, отколкото би ми се искало, а Мила Кунис пък въобще не трябваше да присъства в каста, но никой не е съвършен. Филмът ми хареса много и го похвалих на всичките си приятели.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s