Big Eyes (2014)

„Големи очи“ на Тим Бъртън е биографична история за американската художничка Маргарет Кейн, която рисува тъжни деца с големи очи, а творчеството й е ограбено от нейния съпруг. Макар на границата на кича, картините на Кейн се превръщат в културен феномен, в който чрез големите очи, публиката търси прозорец към душата.

Точно това се е опитал да хване Бъртън –  кичът показва, чрез пародийни елементи, а в същото време търси фокус върху душата на твореца, изигран от любимата ми Ейми Адамс.

Съвсем в свой стил режисьорът е показал главната героиня като стеснителен аутсайдер. Така мотивите на Маргарет да позволява на мъжа си да я ограбва в продължение на десетилетие са по-смислени. Оттам произхожда и промяната на Уолтър Кейн, изигран от Кристоф Валц, който в края на филма вече е откровено луд. Така Бъртън е останал верен на максимата си „Лудостта на един е реалността на друг“.

Въпреки това „Големи очи“ не е от силните му филми. Става, но му липсва приключение. Само в един-два момента се показа бъртъновия почерк. Останалото е доста повърхностен разказ за онеправдан творец, който има лошия късмет да е жена в години, в които представителите на нежния пол са все още непълноправни членове на обществото. Само че и в аспекта за правата на жените няма задълбочаване.  Очаквах повече от Тим Бъртън, надявам се да го получа със следващия му филм.

Оценка: 3

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s