Black Mass (2015)

„Джони Деп се завръща“, „Филмът на годината“, „Аплодисменти за Black Mass на фестивала във Венеция“ – дрън, дрън. Не знам защо ги пишат тия работи. Като прочетох толкова суперлативи, преди излизането на филма, естествено си завиших очакванията. Само че, Black Mass нито е филмът на година, нито е за аплодисменти. Аз на посредствени филми не пляскам.

Че Джони Деп се завръща, също не е сигурно, защото той никога не си е ходил, въпреки спорния избор на роли, който прави в последните десетина година. И тук играе много силно, но не повече от обикновено. Сиреч няма изненада. Филмът проследява развитието на американския гангстер от ирландски произход Уайти Бълджър, който с протекцията на ФБР, израства до един от най-известните бандити отвъд океана.

Истинската история, вероятно е много интересна, но на екрана е показана суховато. Липсваха ми цели парчета от сюжета, като в същото време е наблегнато на излишни детайли. Звездният каст, натъпкан в лентата, не получава необходимото екранно време, за да покаже какво може. Проблемът е, че имаме гангстерска история, която предполага много герои със свои разкази, но тук фокусът е изцяло върху един брутален Балджер, което го изолира от всичко останало във филма.

Най-впечатляващо е физическото превъплъщение на Деп. За да му докарат изглед на оригиналния Джеймс „Уайти“ Балджер, са го направили почти албинос с помощта на сини контактни лещи. Вместо да постигнат истинност на образа, обаче лещите – твърде неестествени, ме разсеяха. Докато вървеше филма, мисълта ми се зарея над вампирското превъплъщение на Джони в „Тъмни сенки“, и отново ми се прииска да го видя в роля на безсмъртен, но този път с лещите от Black Mass.

Оценка: 3

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s