Trance (2013)

Ах, как харесвам филмите на Дани Бойл и „Транс“ не прави изключение. Въпреки сценарните си дупки и заемките от Нолановите „Memento“ и „Inception“, филмът ми докара усещане за пътуване със скоростно влакче. Разходи ме из мистериите на ума и подсъзнанието и се нареди сред най-добрите, които съм гледала напоследък.

Всичко започва с нагъл обир на картина посред бял ден, напомнящ по дързост подвизите на бандата на Оушън и нейния вечен съперник Толур. Смешното е, че последният всъщност е обирджия и тук, под формата на Венсан Касел. За него какво да кажа, освен че си е същият класен бандит с вкус, когото всеки път щом видя се разхлопвам.

Имаме и Джеймс Макавой, който по време на грабежа, докато спасява картината, получава удар в главата. Именно по това време започва и същинската история, в която се включва хипнотерапевт, чиято роля е да изрови спомени за местонахождението на картината, докато праща зрителя да препуска из дебрите на не едно съзнание. Ще отбележа, че хипнотерапевката е Росарио Доусън, която показва всичко от себе си – буквално.

Две думи и за камерата – бясна игра на цветове, според различните състояния на съзнанието. Абе, направо ме хипнотизира. Краят, макар и не съвсем издържан (казах вече, че има дупки в сценария), е достатъчно майнд фак, в синхрон с цялото транс преживяване.

Докато Дани Бойл ме въртя из фантазии, фалшиви спомени и халюцинации се замислих за податливостта на човешкия ум. Наясно съм,че само по филмите, всеки по-печен хипнотерапевт може да пренареди вътрешната мотивация на кой да е индивид, и все пак…..плашещо е.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s