Angela’s Ashes (1999)

Художествената стойност на този филм, няма как да е изненада, след като е адаптация по книга, наградена с „Пулицър“, която пък е базирана на реални събития. „Прахът на Анджела“ са филмираните мемоари на Франк Маккорт, в които той разказва за мизерното си детство в Ирландия, някъде през 30-те.

Честно казано, по-грозно лице на бедността не съм виждала. Родните цигани от гетата, убедена съм, живеят по-добре от хората в тази история. Алън Паркър, който освен режисьор е и създател на адаптирания сценарий, прави педантична дисекцията на всеки аспект на нищетата. Гладът, студът, мръсотията, детската смъртност – всички екстри, отредени на бедния човек. Целият комплект гадости пък подклажда вредните пороци, а излизането от омагьосаният кръг е невъзможно.

Историята на малкия Франк започва в Америка, но след като баща му не успява да си намери работа, семейството се връща в Ирландия. „Сигурно сме единствените ирландци в света, които вместо да бъдат посрещнати от Статуята на свободата, й махат за сбогом“, започва със шегите още в началото на филма, разказвачът Франк. Именно хуморът прави безнадежността, която лъха от всеки кадър, по-поносима.

Забавните моменти, въпреки буквално убийствената бедност, правят историята и правдива. В крайна сметка дори живеещите в най-голямата мизерия ще намерят на какво да се засмеят.

Франк е изигран от трима актьори, в различните си възрасти. Всяко от трите хлапета прави страхотна роля. Не по-малко впечатляваща е и Емили Уотсън, в образа на Анджела – майката стожер в цялата тази гадост. Жената може да е погребала три деца, да проси и да събира изпаднали на улицата въглища, но никога не се предава.

Не обичам определението „задължителен“ за филм. Смятам, че всеки има право на избор сам да определя кое е задължително. За този филм обаче съм склонна да преосмисля позицията си и ще кажа: Задължителен за гледане.

Оценка: 6

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s