The Invention of Lying (2009)

В свят, в който никой не умее да лъже, лъжецът се превръща в пророк. Защо не можем да живеем без лъжи и готови ли сме да плащаме цената, за да научим истината, която никога не е една за всички. За непретенциозна комедия, каквато очаквах да е този филм, той се оказа откровено философски.

„Изобретяването на лъжата“ e много забавен и не натоварва. Съвсем между другото вкарва в десетки размисли, от които би излязла не лоша курсова работа по философия.  А докато между редовете на историята вървят въпроси и отговори за истината, лъжата, живота, смъртта и любовта, сюжетът така ме увлече, че не разбрах кога мина филма.

Какъв би бил светът, ако лъжата не съществуваше? Защо истината ни прави нещастни? Наистина ли мразим да ни лъжат или точно обратното – имаме нужда от лъжи, за да оцелеем – физически и психически? Такива въпроси ми се завъртяха в главата след финалните надписи, при положение, че се смятам за човек, който хич не обича да го лъжат.  Само че след този симпатичен филм си дадох сметка, че и най-големият радетел за истината, не би имал силата да я понесе.

Копнежът по истината се оказва голяма лъжа. Лъжа е и, че истината е нещо много велико, защото под нейния товар оцеляването е възможно само във филм. „Изобретяването на лъжата“ с ирония разказва и за раждането на най-опашатата лъжа в историята на човечеството. Показва и колко би бил ощетен светът ако фантазиите, които в същината си също са лъжи, не съществуваха.

Филмът успешно обръща с хастара навън представите за истина, лъжа и вяра, а цялото преживяване е гарнирано с много смешни моменти.

Оценка: 4

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s