Swing Kids (1993)

Музиката като форма на бунт  е сюжет на не един и два филма. „Деца на суинга“ е история, която разказва за отпора на затворено младежко общество срещу надигащата се нацистка мощ в Германия.  За жалост, филмът е повече мелодраматичен, отколкото правдив, но пък хореографията на танците, страхотната музика и силния актьорски състав, ми затвориха очите за клишета, с които е напоен.

Видно от заглавието, група младежи превръщат, забранения в нацистка Германия, американски суинг в религия, танцуват тайно по късни доби и могат да разпознаят  всяко едно парче на Бени Гудман, Били Банкс и Джанго Рейнхарт с вързани очи.

Танците и забавленията обаче не могат да траят вечно и всеки член на групата трябва да се изправи пред някои трудни решения за правилното, грешното и оцеляването. Петер е принуден да се запише в младежка нацистка организация. Към него се присъединява и най-добрият му приятел Томас.

Прекараното време под сянката на пречупените кръстове променя до неузнаваемост единия, но само за да разберем на финала, че приятелството е по-силно от пропагандата на фюрера и, че ако няма суинг, няма и смисъл.

Учудващо е как при наличието на теми като нацизъм, гонение и омраза към различните, сценаристът е успял да създаде толкова лековат сюжет. Темите уж са централни във филма,  но не успяха да ме стигнат. Затова пък, както казах „Деца на суинга“ си има други достойнства. Танците са шеметни, хореографията им блестяща, а сцените с тях – пиршество за окото.

Няма как да не спомена появата на Кенет Брана като леден гестаповец и на Барбара Хърши, като майката на един от главните персонажи. Добрата дума ще кажа и за игра на тийнейджърите по онова време Робърт Шон Ленърд, Франк Уейли и Крисчън Бейл. Последният впрочем е много убедителен нацист.

Оценка: 3

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s