Mr. Holmes (2015)

Чуден разказ за залеза на живота на Шерлок Холмс на фона на пасторални картини от Южна Англия и брилянтен Иън Маккелън, на когото не съм се кефила така от времената, в които подритваше Фродо по поляните на Графството.

Историята, преплита провинциалния живот на пенсионирания детектив с мистерия, която създава изневеряващата му памет. Заради нея пък във филма се промъква и едно странно пътуване до Япония, чиято цел е лекарство, което да върне пъргавината на най-великия ум, раждан в литературата.

В тази лента Шерлок Холмс е много очовечен. Старият мистър Холмс на прага на смъртта, си дава сметка, че логиката, на която се е крепил целия му живот, е не всичко на този свят и, за да разбереш същината на хората само дедукция не е достатъчна.

Изключително превъплъщение на сър Маккелън в ролята на 93-годишния Холмс. С огромните си бръчки, старческа походка и поглед на самотник, точно така си представям, че би изглеждал детективът от Бейкър Стрийт, ако баща му – сър Конан Дойл, го бе оставил да доживее до тези години. Голяма находка е и 13-годишният Майло Паркър – едно дете с много изразителна физиономия и талант, които надявам се тепърва ще има да гледам. Паркър, в ролята на малкия Роджър, е вариация на д-р Уотсън, защото Шерлок Холмс дори на стари години има нужда от помощник.

Оценка: 4

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s