Tasting Menu (2013)

„Меню за дегустация“ е романтична комедия с испански произход и кулинарен уклон. За жалост няма какво толкова да кажа за този филм, защото нито кулинарията му е нещо забележително, нито романтиката му е особено романтична. Вместо на гурме манджи сюжетът залага на посредствен миш-маш от персонажи и случки, в който накрая без никакви изненади всичко се подрежда.

Собственичката и главен готвач на най-известния ресторант в света, за който се прави резервация поне година по рано, решава да затвори докато е още на върха. В последната си работна вечер Мар трябва да нахрани 30 гости с 40 микро порции от различни ястия. Цялото действие се развива в ресторанта, чиито гости са разведена от няколко месеца двойка, която все пак е решила да се възползва от резервацията си, направена преди година; графиня, която разнася със себе си урна с праха на мъртвия си съпруг; японски бизнесмени със забавната си придружителка, странен мъж,  за когото никой нищо не знае и компания, на която един от членовете е изненада за един от по-горните персонажи.

Започват уж забавни случки, който са показани като пъзел, но комедийните елементи са много слаби. Сюжетът е предсказуем, а че филмът има място в графата „готварски“ е доста спорно. Камерата едва загатва приготвянето на вкусотиите, за които героите ни са чакали цяла година. Така и очите ми, които се бяха приготвили за кулинарно пиршество, пък макар и визуално, останаха гладни.

Единственият свеж полъх в „Меню за дегустация“ са два образа, които много харесах. Единият, пресъздаден от Стивън Риа, на самотния странник, когото всички мислеха за критик. Дали защото много харесвам Риа, не знам но персонажът му се открои. Другият проблясък е испанската актриса Марта Торне, която за първи път виждам, но създаде много пълнокръвна героиня, която с неуместното си поведение пред японските бизнесмени, сътвори малкото забавни моменти в този филм.

Оценка: 2

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s