Eat Drink Man Woman (1994)

Яж, пий, мъж, жена – около това ли се върти животът, пита главният герой в тази романтична и вкусна история, режисирана от Анг Лий. Филмът е за храната като начин на общуване и затова как се превръща в универсален ключ за отварянето на най-различни врати.

Ако можеш да готвиш брилянтно, но си затворен в себе си и загубил вкус към живота, чрез храната се отваря път към любовта. Ако не можеш да готвиш и в кухнята си бедствие, гозбите на този, които умее, стигат до сърцето ти. Ако пък кулинарията ти е неизживяна страст и животът ти е тръгнал в съвсем друга посока, с готвенето намираш път към най-близките си.

Ако не сте гледали Eat Drink Man Woman, но сюжетът ви се стори познат, това е защото има американски римейк, почти толкова добър, колкото и оригиналът. Гледах двата филма един след друг и така имах възможност да сравня и да отсъдя в ползва на единия или на другия.

Филмите, макар и с еднакви истории, са много различни. Ако американският римейк е романтична комедия, на която приляга леко сладникав привкус (за римейка вижте тук»), то тайванският първообраз е повече драма, наблягаща на сладко-киселата нотка в живота. Впрочем, без колебание мога да обявя Eat Drink Man Woman за един от най-добрите романтични филми в историята на киното, който в същото време е и сред най-реалистичните семейни истории.

Сюжетът проследява живота на виртуозен готвач, баща на три дъщери, отдавна изгубил съпругата си. Всеки от героите има собствена история, която се преплита с останалите на традиционната неделна вечеря. Забавни перипетии, понякога подправени със солени нотки, реалистични персонажи и събития, които уж са на кино, но техни вариации могат да се случат във всяко едно семейство, прави Eat Drink Man Woman, не само кулинарен, но и филмов шедьовър.

Изчистен от холивудски клишета, филмът е неподправен разказ за взаимоотношенията, семейството и вкусната храна.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s