Tortilla Soup (2001)

Пиша за този филм с уговорката, че за първи път съм го гледала преди повече от 10 години, но тъй като нямах почти никакъв спомен от него, днес го повторих. Причина за това пък стана един друг филм – Eat Drink Man Woman на Анг Лий, на когото се оказа, че Tortilla Soup е римейк.

В тази романтична семейна история имаме прочут кулинар – Мартин Наранхо, излязъл в пенсия, който е и самотен баща на три пораснали дъщери, много различни една от друга. Между другото преводът на заглавието на български не е буквален, а е свален от сюжета. Така че ако търсите филма на български, нека да е със заглавието „Готвачът и неговите дъщери.

Филмът следи животът на трите момичета и притесненията на баща им. С годините патриархът на фамилията все по-трудно успява да наложи волята си над децата, защото те имат свои планове за себе си, несъвпадащи с неговите. Успоредно с това старият Наранхо има и друг проблем. След толкова години готвене, прочутият кулинар спира да усеща вкуса на храната. Единствената константа в живота на четиримата герои е неделната вечеря, която винаги се готви с любов.

Има някаква магия във филмите с намесена кулинария в тях и точно тази магия прави Tortilla Soup много хубав. Прекрасно беше да гледам как Ектор Елизондо в ролята на Мартин Наранхо приготвя храната за семейството си, макар и сцените с готвенето да не бяха толкова дълги, колкото ми се искаше. Очарованието на кухнята се просмуква в целия сюжет и прави историята много приятна за гледане.

Като типичен образец на жанра „романтични комедия“, филмът борави с някои добре познати клишета, но въпреки това успява да изненада с неочакван финал. Поуките от него пък са, че човек никога не е достатъчно стар или достатъчно млад за хубава храна, и винаги е по-добре да следва сърцето си, отколкото да не го прави.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s