Jurassic World (2015)

Джурасик свят не бих гледала доброволно, но го пуснаха в самолета на един дългичък полет пък аз, нали гоня бройка, си викам „пени се, не пени – ке те ям“. Филмът е поредното заглавие от поредицата, започнала през 1993-та. Джурасик вече не е парк, а свят по примера на Дисни Уърлд. Динозаврите са генно-модифицирани за по-голямо забавление на средностатистическия ненаситен турист и потребител, но естествено с природата шега не бива и в епруветките на генните инженери се ражда невиждано чудовище, контролът върху което е изпуснат.

Действието се развива 20 и не знам колко години след началото на историята, режисирана от Стивън Спилбърг, който в тази част е само продуцент.  За летен блокбастър не е токова зле, въпреки че ми беше малко зор да добия представа за мащабите на продукцията от бордния монитор.

Сюжетно беше боза, опитваща се безуспешно да върне  спомените към първото ми динозавърско преживяване от миналия век. Зареден с цял арсенал от драматургични и сценарни клишета и тъпотийки, филмът надявам се не е имал други претенции, освен да вземе парите на хората, които си падат по франчайза.

Тъй като основната историята се изчерпва с две думи, авторите на филма са решили да я разнообразят с някакви второстепенни сюжетни линии, но вместо разнообразие са се получили доста нелепи включвания. Например имаме едно хлапе, което подскача като изолгавено насам-натам по динозавърските атракциони, прави снимки на кило и ясно е натъртено, че се забавлява, но ни в клин – ни в ръкав започва да реве, защото изведнъж се сетило, че има подозрения, че родителите му ще се развеждат. Темата, естествено, няма развитие и остава да виси като котлет от устата на Тиранозавър Рекс.

Нещо такова се получи и със зачекнатата тема за експериментален военен проект с динозаврите, както и с хипотетична романтична връзка, която май първоначално не е успяла, но пък пред лицето на смъртта, т.е. на големите зъби вече се случва.

Голяма част от персонажите бяха откровено излишни. Впрочем двете хлапета, които се водят нещо като главни герои са така изпразнени от съдържание, че изобщо не ми пукаше дали ще останат живи или ще бъдат изядени от динозаврите. Поне имаше Крис Прат, който играе нашето момче и е абсолютен сладур, изобщо не вземащ се на сериозно.

Оценка: 2

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s