Tomorrowland (2015)

Днес цял ден съм по летища и самолети, та реших преди първия полет да изгледам нещо не кой знае колко ангажиращо, но все пак да отчета бройка, за да не изоставам много с графика на 1000-та. Прегледах харда и не щеш ли – гледам „Утреландия“. Кога съм проявила интерес към него, за да се озове на лаптопа, нямам спомен, но ми се стори идеален за запълване на два часа на летището.

Предположих, че филмът ще е лековат и няма да ме вкарва в сериозни размисли, и се оказах съвсем права. Продукцията е на Дисни, а неин режисьор е Брад Бърд – създател на Рататуй, който не само, че е една от любимите ми анимации, а е награден и с Оскар. Да ама ако умееш да създаваш брилянтни анимации, това не означава автоматично, че можеш да правиш и игрални филми.

Утреландия е замислена като блокбастър, само че има сериозен проблем с таргета. От една страна е наблъскам с клишета за това, колко безотговорни са хората към собствената си планета. Понеже зрял човек или дори тийнейджър е в състояние веднага да надуши изкуствените послания и фалшивата патетика в историята, стигам до извода, че филмът е за деца. Да обаче тук Утреландия се сблъсква с друг проблем. Твърде многото технически джаджи от бъдещето и парадоксите, които се пораждат по отношение на измерения и прескоци във времето, ще останат неразбрани от всяко дете, което не е син на Айнщайн. Сега някой да не помисли, че филмът има нужда от обяснения като в Дони Дарко. Нищо подобно – просто децата биха гледали прекрасни картинки, а след това с дни ще питат, ама това как стана, ама другото защо е така. А ти върви обяснявай, какви фантазии са се вихрили в главата на сценариста.  Та както казах – за големите е плосък, за малките е неразбран.

Иначе е много зрелищен. Някои от футуристните решения, макар и неглижиращи физични и логични закони, бих разпечатала на фототапет, който да залепя в хола си.

Откъм актьорски състав, въпреки звездния каст, филмът хич не блести. Персонажите са изглеждат повече като пришити на екстериора. Джорж Клуни е далеч от добрата си форма – не знам дали е изгубил тренинг или сценарият толкова му позволява. Двете девойки, който се вихрят из историята, сигурно също умеят повече, но точно тук не им личи. Всъщност, единственият на мястото си е Хю Лори, който май трудно се разделя с образа на д-р Хаус и все така не харесва човешката раса. Аз пък не харесах филма, но за убиване на два часа свърши работа.

Оценка: 2

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане) 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s