Still Walking (2008)

Харесвам японското кино, не само заради великите анимета, които е родило, а и заради филми като Still Walking. Много личен за мен. Семеен и уютен. Напомни ми за моите баба и дядо, когато бяха живи. За взаимоотношенията майка и дъщеря, баща и син, съпруг и съпруга. Филмът е много ценен с триизмерното общуване. Можех поне още два часа да наблюдавам как различните членове на фамилията си говорят. Как готвят, как се хранят, как разглеждат снимки и водят тривиални разговори, как подремват,  и най-страхотното – как играят децата.

Хироказу Корееда буквално ме вкара в дома на героите. Все едно аз бях на гости при роднини. Не знам дали защото режисьорът е магьосник или лентата японска, но неподправеността така влиза под кожата, че дори репликите ми се сториха познати.

Иначе самата история не е универсална. Млад мъж, оженил се за вдовица с дете, отива в дома на родителите си, за годишния помен на отдавна загиналия му брат. На семейното събиране е и сестра му със своето семейство. Когато цялата фамилия е на едно място, излизат наяве проблемите.

Старите не одобряват брака на сина си; за патриарха на фамилията мъртвият син е по-добър от живия; майката не харесва зет си; дъщерята пък се дразни на майка си и доста повече на баща си. За разлика от американските или европейски семейни драми, в които сме свикнали на гняв и убедителни скандали,  тук въпреки негодуванието има уважение и учтивост. Неодобрението е в детайлите.

Освен с удивителен преразказ на общуването между близки по възможно най-простия начин, филмът се запомня и с кадрите си. Къща, двор, пътека, люляк, охладена диня в банята – все неща, които няма как да асоциирам с друго, освен със семейство.  Разкошно японско бижу.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s