Animal Kingdom (2010)

Смразяващ и държащ вниманието като с магнит, Animal Kingdom е австралийско бижу. Престъпно семейство от социопати, онагледява не само животинското в човешката природа, но и Закона за оцеляването. Фамилията, живееща в матриархат, дирижиран от Джаки Уивър, която освен, че е великолепна е и носителка на Оскар, е австралийският отговор на холивудските традиции в гангстерския жанр, само че е по-реалистичен и много по-мрачен.

Героинята на Уивър, със змийски поглед и мазна усмивка, живее с тримата си сина, които се занимават с въоръжени обири. След като дъщеря й умира приема в дома си и 17-годишния си внук. Липсата на клишета в историята не вкарва младежа директно в бизнеса на тримата му чичовци, а напротив – започва разказ затова кой доминира  в животинското царство и за възможността по-слабият да надцака привидно по-силния.

През целия филм витае атмосфера на несигурност. Нито един от героите не е човек, на когото може да се довериш. Образите са така изградени, че любовта между най-близки роднини, се изкривява в гротеска, щом става дума за спасяване на собствената кожа. Тук ще отбележа поредната добра роля на Гай Пиърс , който влиза в образа на мрачен детектив.

Въпреки, че филмът отговаря на определението  за гангстерски, в него престрелките и традиционните екшън епизоди са сведени  до минимум. Филмът обаче майсторки мирише на смърт – от първата до последната минута. Напрежението като примка стяга зрителя и остава и след финалните надписи.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s