Каръци (2015)

„Каръци“ с режисьор Ивайло Христов е филм, който бих гледала втори, че и трети път. Филмът е чудесен. С история, която въобще не претендира за оригиналност, защото е директно свалена от родната действителност. Тука обаче има една уловка – не тая родна действителност, която редовно виждам в български ленти с едни смачкани до неузнаваемост персонажи, които са депресирани и притиснати от живота, щото живеем в кофти държава. Тук иде реч за смешната страна на каръщината, която ни се случва всеки ден и това вече прави филма съвсем оригинален.

„Каръци“ мога да определя като интелигентна комедия. Смях се на диалози и сцени почти през целия филм и много искам да наблегна на това, че не става дума за плоски шеги от типа на разни смърдящи варели и прочее глупости. Много свежa е и идеята, филмът да е заснет черно-бял. Липсата на цвят му даде още достоверност и засили контраста между големите мечти и безперспективното бъдеще на каръците.

Във филма няма излишни сцени, диалозите са екстра и още една изненада – звукът е идеален. Въобще не погледнах към английските субтитри, даже ме дразнеха (понеже го гледах на фестивала „Златна роза“ и според регламента всичко е с английски субтитри). Без да искам направих паралел с друг български филм, който гледах завчера и в него всички говореха на жаргон, заради вижданията на създателите му, че сленгът е неизменна част от въпросната социална класа, която разглежда (за „Събирач на трупове“ говоря). В „Каръци“, който разказва за тийнейджъри, които по подразбиране говорят жаргонно, сленгът почти отсъства. Диалозите обаче са достатъчно достоверни и няма нужда от ползването му, за да бъдат и забавни.

Шапки долу за иронията на Ивайло Христов, която смело е метнал към цялото родно кино. Един от персонажите по някое време казва: „Имам идея за филм. Едно поле, на средата му тоалетна, взрив, и от небето почват да валят лайна“. Когато го питат как продължава той отвръща: „Дотук съм го измислил“. Смях се със сълзи, защото много често си мисля, че алгоритъмът за правени на филми у нас е точно такъв, а после се чудим, защо от екрана заваляват лайна.

Всички деца във филма, не само Ованес Торосян и Елена Телбис, играят чудесно. Освен, че са талантливи, при тях няма и грам театралничене. Абсолютна десетка е и актьорът в ролята на директора на училището, чието име не знам, но успя да ме върне във времената на добрите традиции на българското кино. На излизане от салона, срещнах позната, която сподели, че много харесала филма, но не успяла да разбере в кой град е сниман, а и й бил свършил малко арт, каквото и да означава това. Според мен пък филмът свърши точно където трябва – там където историята е разказана и няма какво повече да се добави, защото нещата си продължават по същия начин. За това пък, че не става ясно къде се развива действието (за протокола филмът е сниман в Кюстендил), мога да кажа, че няма никакво значение, защото истoрията е универсална за всеки един малък град, без значение дали е у нас или по света. Защото каръци има по цял свят и определението за карък не e човек роден в България.

След лошия вкус в устата, които ми остави „Имало едно време един уестърн“, за малко да се откажа да гледам „Каръци“. Насилих се обаче да вляза в киното и добре че го направих.

Оценка: 6

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

2 мнения за “Каръци (2015)

  1. Потресена съм от невежествето на авторката, имаща смелостта да коментира във филмов блог, а незнаеща големия български актьор Стоян Алексиев! Освен да коментирате нови филми, добре би Ви дошло да погледате и по-стари такива, за да нямате други подобни изцепки.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s