Имало едно време един уестърн (2015)

Гледах прожекция на „Имало едно време един уестърн“ – български, чието заглавие незнайно защо на английски е преведено „Имало два пъти на Запад“. Не харесвам крайностите затова ще кажа, че това не е най-лошият филм, а само един от десетте най-лоши, който съм гледала, не само родно производство, а изобщо.

Шумно рекламираното участие на Клаудия Кардинале, играеща себе си, оригиналните декори от филмите на Серджо Леоне и обещанието за нещо ново и различно в българското кино, хич не променят този факт. Натъпкан с излишни сцени, герои без мотивация, извършващи абсолютно нелогични действия и безкрайна скука, ако този филм беше само една идея по-дълъг, щеше да ми докара язва. Слава Богу разминах се само с неприятно стягане в стомаха, което обикновено получавам, когато ми се налага да споря с някой много прост човек. За малко да забравя да спомена съшития с бели конци сценарий и бездарното присъствие (игра няма как да му кажа, защото няма такава) на главната героиня.

Една жена бяга с дъщеря си от своя мъж, когото сценаристът се опита да ме убеди, че е пълен психопат, убиващ хора просто ей така, а за по-голяма екзотика се бръсне над труповете им. Как и защо въпросната героиня го е търпяла и по-интересното е оцеляла толкова години с него (съдейки по възрастта на дъщеря й) историята мълчи. Успорeдно с това виждаме Клаудия Кардинале, която докато е в принудителен отпуск заради счупен крайник тръгва за едно испанско градче, където са декорите от филмите на Леоне, вероятно водена от носталгия.

Във въпросното градче, което впрочем ландшафтно много прилича на Лансароте, декорите са атракция за туристи, но все пак обектът изнемогва финансово. Та пристига бягащата жена с дъщеря си в градчето, където в рамките на няколко минути, продумвайки не повече от десет реплики, започва работа в къщата на Кардинале. Последната в началото е много серт, но после казва „Сега сме приятелки“ и двете вече са приятелки. Като казвам, че това е съпроводено с десет реплики не преувеличавам, защото общо за целия филм са не повече от сто.

В следващите 5 минути се завърта нещо като любовна история с дълбочина на тава за пица. Един симпатяга с очи като на Фасбендер от атракциона с декорите, изтърсва на главната героиня ни в клин, ни в ръкав „Ти си съвършена“, а на баща си разказва, че дамата е красива и интелигентна, а пък тя даже не му е продумала. Появява се и съпругът-злодей, които просто взема дъщеря си и уж е психопат, пък си е най-обикновен комерсиален тип, който за да върне детето иска 20 000. Предполагам евро, щото действието се развива в Испания, където всички превозни средства са с чужди регистрационни табели с изключение на служебния прериен пикап на главния герои, които е с варненски номер (предполагам недоглеждане).

Влюбеният местен и въртящ фалиращия атракцион пък смело залага бащината си къща и отива да носи парите. Влиза полиция, която не разбрах защо решава, че нашия човек е пакостник, злодеят надменно тръгва да се измъква, а жена му, която цял филм се опитваха да ме убедят, че много се страхува от него, го прасва със стик за голф. Клаудия Кардинале с патос изрича „Винаги съм искала да направя това“. Край на историята.

Кардинале (много я харесвам тази жена) прави всичко по силите си, за да има поне нейния образ дълбочина, ама то като материалът е лош…. Иначе евала, че на тези години се е навила да снимат лицето й в едър план. Останалите не виждам смисъл да ги коментирам. Единственият плюс на този филм, е че звукът е добре, но пък то няма нито една реплика на български, която да бъде по традиция сдъвкана. Съжалявам, че си загубих времето с този филм.

Оценка: 1

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s