The Fall (2006)

Преди около 20 години един индийски студент, следващ филмова режисура в Лос Анджелис против волята на своя баща, като част от учебната програма се натъква на Йо-хо-хо. Да – някой ако се чуди – същият български филм, по сценарий на великия Валери Петров. Младият Тарсем Сингх, толкова се влюбва в творбата, че решава да заснеме свой филм, като адаптира сценария на Петров, а реализацията на самата лента отнема повече от едно десетилетие. Това не е сюжетът на The Fall, но историята по създаването му е точно толкова впечатляваща, колкото и самият филм.

Само снимките за него продължават 4 години. Преди това са необходими 6 години за избора на актриса, подходяща за детската роля. Междувременно Тарсем, получава права да заснеме римейка на Йо-хо-хо, а успоредно с това става и един от най-известните режисьори на реклами (негови са кампании на Пепси, Найк и прочее). Парите, които печели от тях влага във въпросния филм, тъй като е решил да си го финансира сам.

Резултат – една от най-впечатляващите и нежни приказки за приятелството, любовта и желанието за живот във всичките им форми. Сюжетът следва почти едно към едно оригиналната идея на Валери Петров, като най-съществената разлика е, че детската роля вместо на момченце е поверена на момиченце. 6-годишната румънка Катинка Унтару, която влиза в ролята на Александрия е изумителна. Детето в началото дори не е говорело английски, а заучавало репликите си наизуст. Усвоява езика докато текат снимките, но запазва очарователен акцент, който в комбинация с очевидно вродения й талант, е способен да разплаче и камък. Няма да крия, във всички сцени, в които Александрия плака, плаках и аз.

Както казах, сюжетът е добре познат от Йо-хо-хо. Млад актьор с контузия, които не може да се движи се сприятелява с момиченце със счупена ръка от друго крило в болницата, в която е настанен. Първоначално сприятелява не е точната дума, защото мъжът манипулира малката, за да му носи морфин. За да я стимулира пък и разказва епична приказка. Действието се развива през 1915-та, някъде в Калифорния.

Филмът е с визия, за която нямаше как да не помисля, че е дело на майстори на специалните ефекти. Не мога да опиша какво беше изумлението ми, когато разбрах, че в The Fall всъщност няма специални ефекти, а всичко, което съм видяла съществува някъде по света. Снимките на филма са правени в 28 държави. Този факт също ме накара да се чудя как Тарсем е усял да го заснеме само за четири години.

The Fall е едно голямо приключение. Като се започне още от оригинала Йо-хо-хо, мине през перипетиите за реализацията му, а за финал и самият филм. Цветен, мъдър и стоплящ душата. Комбиниран с Йо-хо-хо, преди или след него, е направо незаменим.

Оценка: 6

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s