Mr. Nobody (2009)

Отдавна отлаганият „Мистър Никой“ от днес вече има специално място в киноманската ми душа. Ако за някои хора това е особен, труден за смилане и не за всяко настроение sci-fi филм,  то за мен е стопроцентово съвпадение с личните ми възгледи и философия. Затова и смело смятам да го нарека филм за живота. Mr. Nobody е базиран на фундаменталната истина, че докато изборът не е направен, всичко на света е възможно.

Колко от нас си дават сметка, че най-обикновени избори, които правим всекидневно променят математиката на живота. Ами ако имахме поглед над развитието на всички възможни за реализиране варианти, дали пак щяхме да правим същите избори? А ако времето не вървеше само напред и можем да променим избора си, пак ли ще е същия? Такива въпроси поставя Mr. Nobody. Въпреки сложността им обаче, филмът е достъпен и го смятам за нагледно описание на експеримента на Шрьодингер, в който котката в кутията е и жива и мъртва. Препратките към „Пространството на вариантите“ на Зеланд, допълнително затвърдиха впечатленията ми за филм-учебник.

Няма да спестя хвалбите си за Джаред Лето, към когото по принцип съм с резерви, но тук приляга на ролята на Немо, като ръкавица на ръка.  А като стария господин Никой превъплъщението му граничи с почти гениално. Хареса ми и младата му версия, в чиято роля е Тоби Регбо.

За финал ще кажа, че филмът прилича на мозайка, която е едновременно и сглобена и разпръсната на съставните си части. Въпреки безкрайно повтарящите се едни и същи сцени, филмът е много смислен и меланхолично красив.

Оценка: 6

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s