Southpaw (2015)

Клише до клише и кило захар. Тези думи стигат за описание на Southpaw (Обратен гард). Няколко месеца се каних да гледам този филм и сбърках, че не си останах само с каненето. Но така или иначе, отделих му 2 часа, затова ще драсна два реда защо смятам, че „Обратен гард“ е рядка боза.

Сюжетът, познат до болка от около 74 на брой подобни спортни драми, в които имаме шампион, когото набиват, ама той си прави преоценка на егото, потичва малко с качулка на главата (щото за къде без такава сцена), треньорът му покрещява надъхващо, подскача в такт с музиката и хоп възкръсва от пепелта. Но баналният сюжет не е най-лошото.

Най-лошото е работата на режисьора Антъни Фукуа, а пък аз си пуснах филма и някак „услужливо“ ми изхвърча от главата, че миналата година същият този господин направи „Закрилникът“ (Тhe Equalizer 2014). Него дори не искам да си спомням, че съм го гледала, затова само го споменавам.

Но стига съм чоплила стари грехове на Фукуа, да се върна обратно на гарда. Господин режисьорът като е видял толкова много клишета в сценария, не знам защо си е помислил, че като ги полее с кленов сироп и филмът ще стане хубав.  Резултатът е сърцераздирателно-безсмислени, сладникави сцени, от които ми се доповръща.

За жалост Джейк Гиленхал, колкото и кръв да хвърля, не успява да промени вкуса на шербета, който се излива от екрана (майтапът на страна, кариесът не ми мърда от стискане на зъби, за да издържа филма до край). Същото е положението и с Форест Уитакър, от когото са създали нелеп чичка с перде на окото, който денем е стриктен моралист и въздържател, а нощем пияница, сърдит на живота (не става ясно защо).

Май редовете станаха повече от два. Спирам, защото колкото и дълго да пиша, няма да кажа нищо хубаво за този филм.

Оценка: 2

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s