Snowpiercer (2013)

Един влак не спира да се движи 17 години, а на него се возят последните оцелели човеци, които по подразбиране са класово разделени. Един канибал много мрази началник-влака, а за да му отмъсти спира да е канибал, даже става добър и повежда бедните и гладните на въстание срещу нахранените. С две думи история за това, кой да кара влака.

До към средата на филма си мислех, че гледам пародия-сбор от антиутопични екранизации, излизали през последните две-три десетилетия (нещо като Scary Movie, но в дистопичен вариант). Едва след първия час започна да ми светва, че това всъщност е филм, който май има претенции да е сериозен. Успоредно с това завървяха екшън сцени – много зрелищни, но една между всичките така издишаше, че успя да развали краткото добро впечатление, а аз пак се върнах на мисълта, че гледам пародия. И така докато се опитвам да реша какво точно гледам, филмът взе, че свърши.

След края му проверих и се оказа, че е екранизация по графичен роман. Така вече нещата си дойдоха на мястото. Режисьорът – кореец, чието име транслитерирано на български май е Джун-хо Бонг, е направил добра визия, но в сюжета (типично за комисковото кино) зеят дупки. Кастът също не беше на място. Крис Евънс, да ме прощава, ама докато е работил по Snowpiercer, май си е мислил, че още е на снимачната площадка на Капитан Америка. Тилда Суинтът пък ме подразни с прекомерно комиксовото си изпълнение, с което заприлича на евтина имитация на Жокера в „Черният рицар“. Джон Хърт въобще не ми остави следа.

Реверансът към Тери Гилиъм (именно героят на Хърт се казва Гилиъм), като препратка към най-великата антиутопия в историята на киното – „Бразилия“, също направи мечешка услуга за Snowpiercer. Защото неизбежно започват сравнения, а те не са в полза на творбата на Джун-хо Бонг. Паснаха ми единствено азиатските физиономии на Kang-ho Song и момичето, което играе негова дъщеря. По някаква причина ми напомниха за една друга класика – Oldboy (2003).

Snowpiercer не е най-лошият филм на света, но е далеч и от добрите в жанра, така че е почти сигурно, че ще го запомня като „нищо особено“.

Оценка: 2

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s