Miss Pettigrew Lives for a Day (2008)

Отдавна не бях гледала толкова очарователен филм. Франсис Макдорманд влиза в ролята на мис Петигрю, чийто стайлинг и съдба а ла Оливър Туист се променят по странно-смешни стечения на обстоятелствата. Консервативната и набожна дама, отговаряща на описанието стара мома, изведнъж се оказва в свят на мода, полуголи актриси и търгуване на любов срещу привилегии.

Лентата улавя духа на Лондон в навечерието на Втората световна война, когато едни префърцунени хора, не знаейки какво ги очаква, се вълнуват от колекции, ревюта, скъпи апартаменти и престижни бракове. Тук обаче идва ролята на Гуинивиър Петигрю, която като същинска фея кръстница успява да балансира нещата така, както биха се харесали на Вселената.

Докато глътналата бастуна Петигрю канализира страстите на младите в правилна посока, сиреч ги научава що е то любов, тя самата също преживява генерална трансформация. Метаморфозата освен физическа е и вътрешна. И изведнъж от фея кръстница, тя самата става Пепеляшка. И всичко това се случва само за ден. Един ден, който променя живота на цял куп народ.

Освен с Франсис Макдорманд филмът много ме зарадва и с присътвието на Ейми Адамс. Между двете актриси има страхотна химия на екрана. Адамс за пореден път ме изуми с таланта си, когато само за части от секундата успя от бедняче от Питсбърг, да се превърне в снобка от хай лайфа на Лондон. Освен това героинята й, наречена Делисия, изглежда наистина вкусна – същински бонбон.

Повече не мисля да разказвам за този филм, не защото нямам какво още да кажа, а защото горещо го препоръчвам за гледане.

P.S. Искрени благодарности на Мария Финангер, че ми отвори очите за деня, който промени живота на мис Петигрю.

Оценка: 5

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s