Kafka (1991)

Пръв в предизвикателството ми да изгледам 1000 филма за година стана „Кафка“ на Стивън Содърбърг. Не съм го избирала специално, един от многото, които отлежават на харда и чакат реда си. Майсторки заснет, мрачен, черно-бял филм се опитва да бъде моментална цветна снимка на цялостното творчество, омешано със събития от реалния живот на едно от най-големите пера на съвременната литература. Само че, не се получава съвсем.

Атмосферата успя да покрие представата ми за Кафкианската вселена, но героите ми се изплъзнаха. Джеръми Айрънс е идеален в ролята, но на протагониста му липсва оная безнадежност от сблъсъка с неназованите, неведоми авторитети на закона и абсурдите на бюрокрацията, с която съм запомнила книгите на Кафка. Останалите персонажи пък са повече от скромни. Сценарият е бъркотия с препратки (къде успешни, къде не) към различни творби на писателя и към реални факти от живота му.

Не казвам, че филмът е лош, особено на фона на други екранизации по Кафка, но очаквах повече. Иначе, визуално е един път. В конкретен момент от черно-бял става цветен и контрастът между „ние“ и „тях“ е впечатляващ. Филмът става за едно гледане, но няма да го помня дълго.

Оценка: 3

(1-тотал щета, 2-за гледане само ако няма друго какво, 3-средна работа, 4-добър, 5-много хубав, 6-не е за пропускане)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s